24 Ekim 2012 Çarşamba

Ruh eşimi nasıl tanıyacağım?

Gözde TÜTMEZ


Wicca, Brida’ya ‘riske girerek’dedi. ’Başarısızlık, hayal kırıklığı risklerini göze alacaksın ama aşk arayışından hiç vazgeçmeyeceksin. Arayışına devam ettiğin sürece sonunda zafere ulaşacaksın.’

Paulo Coelho’nun Brida adlı kitabını elime aldığımda gözüme çarpan ilk şey bu satırlar oldu. İçsel arayışlar uğruna yapılan yolculuklar ve fedakarlıkların anlatıcılığını, yıllardır başarıyla devam ettiren Coelho; bu kez öbür kitaplarından farklı olarak bir kadın ile başlatıyordu hikayesini.

Elimde Brida’nın 2010 yılına ait Can Yayınları’ndan çıkma baskısı bulunmakta. Kitap kapağında iri yeşil gözlere sahip, açık tenli bir kadının fotoğrafı kullanılmış. Fotoğraftaki kadının yüzünde meraklı bir bakış, bedenine yüklemeye çalıştığı keskinliğin ardına gizlenmiş bir arayışarzusu hakim. Kahramanımız Brida’yı kapaktaki gözler ile özdeşleştirip, içimde uyanan okuma merakını iyice perçinliyorum.

Kitap İrlandalı Brida’nın gerçek yaşamından alınmış bir kesiti bizlere sunuyor. Hikaye, büyüye ve varlığına inandığı yeteneklerini keşfetmeye meraklı bir kadının kendini ruh eşini ararken bulmasıyla renkli bir maceraya dönüşüyor. Kahraman, başlarda Coelho’ya kendini tamamen anlatacağını söylese de ilerleyen dönemlerde karakterlerin isimlerini değiştirmesini rica etmiş. Bu yönüyle hikayenin sahip olduğu gizem çok daha artıyor.

Brida’nın yolculuğu boyunca güneş töresi ve ay töresini, ritüelleri, cadıları, büyüyü, tarotu, transı ve falları onunla beraber hissederek keşfediyoruz. İnsanoğlunun hayatı boyunca aradığı ‘ait olma’ ve ‘aşk’ olgularına değinmesiyle birlikte, hikaye barındırdığı akıcı diliyle okuyucuyu iyice içine alıyor. ’Hayal kırıklığı, yenilgi ve umutsuzluk, tanrı’nın bize yol gösterme araçlarıdır.’ mottosu ile yola çıkılan hikayede, kahramanın attığı her adımın bir sonraki ‘yaşayışın’ sebebi oluşu belki de okuyucuyu kendine bağlayan en büyük etken.

Mistik yolculuklar ve içsel arayışların, ‘aşk ve sevgi’ birlikteliği kullanılarak anlatıldığı ve Seçkin Selvi çevirisi ile elimize ulaşan bu Coelho hikayesi mutlaka okunmalı.

…Büyücü sonunda cesaretini toplayarak, ‘Bu soruya içtenlikle cevap ver’ dedi. ’Hayatının aşkıyla birlikte olabilmek için, o ana kadar bütün öğrendiklerinden – sihir aleminin sana sunacağı bütün olanaklardan ve gizemlerden- vazgeçer miydin?’ ‘O adam için, her şeyden vazgeçer miydin?’…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder