2 Ocak 2013 Çarşamba

Tepenin Ardı

            Gözde Tütmez

Yönetmenliğini Emin Alper’in yaptığı Tepenin Ardı 14 Aralık 2012’de vizyona girdi. Berlin Film Festivali başta olmak üzere Karlovy Vary Film Festivali, Saraybosna Film Festivali, İstanbul Film Festivali gibi birçok festivalden ödül alan film, Asya-Pasifik Film Festivali’nde de en iyi film ödülüne layık görüldü.

Başrollerinde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür, Berk Hakman, Banu Fotocan ve Furkan Berk Kıran’ın rol aldığı filmde oyunculukların olağanüstü başarısı en çok dikkati çeken nokta idi. Yer yer doğaçlamalarla ilerleyen film, sekiz kişilik bir ailenin içsel çatışmaları ve karakter çarpışmaları üzerinden ‘yabancı’ olgusunu son derece başarılı bir biçimde işliyor. Filmin değindiği pek çok nokta olmasına karşın genel olarak en dikkatimizi çeken nokta aile içinde yaşanan tüm olayların kişisel kalması ve ‘aile’ sınırları dışındakiler yani ‘yabancılar’a atfedilmesi. Bunun dışında Berk Hakman tarafından hayat verilmiş, askerlik sonrası yaşadığı tramvayı atlatamayan Zafer karakterinin halüsinasyonları ile melankolik bir ruh haline bürünüyoruz film boyunca. Savunma güdüsü olarak şiddet unsuru, yalnızlık, aile içi cinsel çatışmalar gibi pek çok konu, üstü kapalı ve ustaca kotarılmış simgelerle; muhteşem doğa betimlemeleri ile karşımıza çıkıyor.

Film boyunca dikkat çeken bir diğer unsur: şive. Üzerine oldukça çalışılmış olan bu nokta belki de filmin doğallığını korumasındaki en önemli etken.Türk aile yapısını tüm gerçekliğiyle ortaya koyan filmde köy ortamını ve beraberinde gelen bireyselliği son derece net görüyoruz.

Değinilmesi gereken kötü nokta ise filmin müziği.Filmin sonunda marş edası ile devam eden müzik, bir buçuk saat boyunca devam ettirdiğim sakinlik ve durağanlığa tezat oluşturur biçimde.Marş müziği şeklinde bestelenmiş müzik filmin sonunda ne izlendiği hakkında tekrar düşünülmesine ve sorgulanmasına sebebiyet veriyor.

Tepenin Ardı Türk Sineması’nın uzun süredir eksikliğini aradığı doğal ve realist bir sanat filmi niteliğinde. İyi bir film izlemek isteyenler için en başa konulmalı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder