20 Mart 2013 Çarşamba

Venezüella Büyük Komutanını Kaybetti

Uğur OVACIKLI

Diğer yazılara nazaran sondan başlayalım bu seferki yazımıza. Venezüella gündemini 2012 seçimlerinden sonra sürekli Chavez'in sağlığı oluşturuyordu. Kanser tedavisi gören Chavez bu hastalığı daha önce Küba'da gördüğü tedavi sonucu yenmişti. Fakat, hemen seçimlerden sonra Chavez'in sağlığı yeniden bozulmuştu. 2012 seçimlerinde başkan seçilen Chavez'in bu seçilmişlikten dolayı duyduğu mutluluk çok kısa sürmüştü. Tekrardan 4. kez başkan seçilen ve bu yeni başkanlık döneminin yeminini bile edemeden tekrardan hastaneye kaldırılan Chavez'i zor günler bekliyordu. Chavez Hükümetini bir yandan Chavez'in sağlığı meşgul ederken, otuzun üstünde parti ile koalisyon kuran ve özellikle 2012 seçimlerinde ciddi tehdit olarak görülen Capriles önderliğinde ki kesim de ciddi şekilde hükümete baskı uyguluyordu.

Chavez tıp bilimiyle Dünya'da ün kazanmış Küba'da tekrardan ameliyat oldu. Komutan Hugo Chavez'in ameliyattan sonra akciğerinde bir sorun vardı ve Chavez haftalarca solunum yolu enfeksiyonu ile uğraştı. Chavez Küba'ya tedaviye giderken arkasında bıraktığı Venezüella halkına kendine kötü bir şey olması dahilinde güvenebilecekleri ismi açıklamıştı. Bu kişi Chavez başkan olduktan sonra başkan yardımcılığı görevine getirilen, 80'li yıllarda Chavez'e yoldaşlık eden ve yine aynı zamanda şoför olup gayriresmi sendikal hareketler yürüten Maduro'ydu. Chavez tedaviye giderken halef olarak Nicolas Maduro'yu gösterdi.

Halef olarak Maduro'yu gösteren ve neredeyse bütün dünyanın saygısını kazanmış olan Hugo Chavez 5 Mart 2013 tarihinde gözlerini yumdu. Kanser hastalığıyla birlikte akciğer enfeksiyonu geçirdiği söylenen Hugo Chavez'i, sesini bütün dünyaya duyurmaya çalışırken sağlığı buna izin vermedi. Chavez'in vefat edişi gündemi oluştururken, en az vefat haberi kadar da bundan sonra ne olacak sorusunu yediden yetmişe herkes soruyordu. Hakikaten, şimdi ne olacak ?

Venezüella Chavez'in vefatından sonra 14 Nisan'da gerçekleştirilecek bir seçimle tekrardan cumhurbaşkanı seçecek. Sosyalist Parti'nin başında halef Maduro varken, karşısında onlarca partinin birleştirmesiyle ortaya çıkan bir muhalefet partisinin başında olan Capriles var. Şimdiden seçim atışmaları başlamış durumda. Maduro'nun partisi hem Chavez'in ölümünden sonra gelen yıkımın altından kalkmaya çalışırken, hemde siyasi etiğe aykırı davranış gösterdiğini iddia ettiği Capriles ile mücadele verecek.

Chavez'e oy veren halkın daha çok Chavez'in kişiliğinden etkilendiği açıkca görülüyor. 14 Nisan seçimleri bu düşüncenin haklılık payını göstermede en doğru kaynak olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder